Важко повірити, що всього трохи більше ста років тому ніхто навіть і не підозрював Бургер Хмельницький Ситий Дядя, настільки може бути смачним страва, що складається зі смаженої котлети, яка подається між двома булочками . Своєю простотою і смаком новаторська вигадка кулінарів відразу завоювала шалену популярність у представників всіх верств населення. [the_ad id=”1795″]
Зростаюча з кожним днем слава страви привела до того, що так чи інакше все хотіли бути причетними до його винаходу. На авторство претендували як багато американців, які стверджували, що саме вони внесли фундаментальний внесок у створення цієї страви, так і кулінари інших країн. В кінцевому рахунку спроби відвоювати собі шматочок слави закінчилися тим, що гамбургер став блюдом з однією з найбільш заплутаних справ. Ми заглянули в історичні архіви і спробували з’ясувати, хто ж насправді був «батьком» бургера.
Саме слово «гамбургер» походить від назви другого за величиною міста Німеччини – Гамбурга. За однією з версій, саме звідти разом з німецькими іммігрантами рецепт потрапив до Америки. У той час гамбургер був шматком смаженої свинини в хлібі. [the_ad id=”1795″]
Згідно з іншою версією, гамбургер був названий на честь міста Гамбург в штаті Нью-Йорк. У 1885 році брати Чарльз і Френк Менчіс на проведеної в американському Гамбурзі ярмарку пропонували підкріпитися смаженої котлетою з яловичини, вкладеної між двома булочками. Кажуть, що у них закінчилися запаси свинячої ковбаси, яку вони використовували для сендвічів, і вони вирішили замінити її наявної в наявності яловичиною.
[the_ad id=”1795″] У тому ж 1885 році на ярмарку в Сеймурі Чарлі Нагрін продавав фрикадельки, вкладені між двома скибочками хліба. На його думку, таке блюдо як не можна краще підходило для заходу, так як його можна було їсти на ходу. Своє кулінарне творіння він назвав «Гамбургер Чарлі».
Вперше в нью-йоркських ресторанах термін «гамбургер» з’явився в 1834 році. Перша згадка про «Гамбурзькому стейк», чиєю батьківщиною є Німеччина, зустрічається в журналі «Вечірній Бостон» від 1884 року.
Сім’я Оскара Вебера Білбі з міста Талса стверджує, що перший гамбургер приготував їх предок. Сталося це в 1891 році. Прадід Оскара готував котлети і начиняв ними дріжджові булочки. У 1995 році губернатор Франк Кітінг назвав місто Талса «справжнім місцем народження гамбургера».
Ще одним кулінаром, можливо зіграли роль в появі гамбургера, вважають Отто Куасва. У 1891 році він приготував яловичі котлети, які доповнив зверху смаженим яйцем. Моряки, які відвідували кафе, згодом прибрали яйце, залишивши тільки котлету. [the_ad id=”1795″]
Іншим винахідником гамбургера вважав себе кухар Флетчер Девіс з міста Афіни в штаті Техас, який в 1880 році поклав обсмажену котлету з гірчицею і цибулею між двома скибочками хліба. У 1904 році на ярмарку в Сент-Луїсі у Флетчера і його дружини була невелика крамничка, де вони і продавали свої бургери.
У 1900 році в своєму рідному місті Нью-Хейвен свій перший гамбургер приготував Луї Лессінг. Клієнт попросив зробити якесь швидке і гаряче блюдо. Порався з фаршем Луї Сформувати котлети і обсмажити її на грилі. М’ясо він подав між двома скибочками тосту. Через цю деталь деякі кулінарні критики відмовляються визнавати, що саме Луї приготував перший гамбургер. Однак у 2000 році Бібліотека Конгресу США назвала Лессінга людиною, яка зробила перший американський гамбургер. [the_ad id=”1795″]
Широку популярність гамбургери отримали в 1904 році на ярмарку в Сент-Луїсі, але в гастрономічний символ бургер перетворився лише через майже 30 років, коли Уолтер Андерсон з міста Уічіта, штат Канзас, заснував мережу закусочних White Castle Hamburger, головним блюдом яких став гамбургер.
У сучасній версії бургера існує безліч різновидів. Варіації з булочкою і котлетою з рубленого м’яса пропонують навіть мішленівські ресторани Бургер Хмельницький. З творами закусочних і фастфудів їх блюдо має хіба що загальна назва. Замість гумової котлети і синтетичної булочки кухаря віддають перевагу фуа-гра, чорним трюфелів і яловичині кобе. [the_ad id=”1795″]
Ціна за такий бургер може досягати 1000 доларів. В меню стейк-хаусів можна знайти більш демократичну версію, основу якої становить котлета з рубаною мармурової яловичини преміальних сортів – цілком гідна альтернатива звичним риба та філе міньйон.