[the_ad id=”1795″]
В Україні в останні роки набули популярності фестивалі вуличної їжі з шашликами, шаурмою, бургерами та всякою смакотою. Ця культура споживання їжі взагалі вийшла на новий рівень, вона нарешті перестала сприйматись як «харчування для бідних» на обід для людей, які живуть активно і не засиджуються за столом. І от, знаєте, яка страва виявилась найбільш популярною і яку найчастіше замовляють на фудтраках (так називається фургон на колесах, оснащений всім необхідним для безпечного і санітарного приготування їжі)? Шашлик! Тобто можна вигадувати велосипед, робити бургери із м’яса акули, камамбер-гриль із малиною, равликів і устриць – але люди їх раз спробують, і всі. А шашлик куштуватимуть часто і з задоволенням. І будуть шукати, де замовити шашлик.
Але за що ми його так любимо? Давайте розбиратись! [the_ad id=”1795″]
Що таке шашлик?
Дата народження цієї страви точно невідома, хоча її безперечно можна назвати однією з найдавніших. Люди смажили м’ясо, як тільки приручили вогонь – тобто багато століть до нашої ери. В певний момент вогнище згасло, а залишились тліючі вуглі. М’ясо на них приготувалось і було дуже смачним.
Шашлик за збірником рецептур – це страва із смаженого м’яса великими шматочками, яке готується на відкритому вогні – вогнищі чи над каміном. Готують його на шампурах, – тонких металевих лезах, вузьких і довгих. При приготуванні часто шматочки м’яса чергують із овочами чи цибулею. А подавати шашлик слід із свіжими овочами, пекельним кавказьким соусом і тонким лавашем. [the_ad id=”1926″]
Традиційно вважається, що шашлик – кавказька страва. В інших країнах є аналоги: приміром, сувлакі – у Греції, барбекю – у США, шиш-кебаб – в Болгарії. Але кавказький шашлик особливий – у нього запальний характер і вогняна вдача справжніх кавказьких джигітів. До речі, класичний шашлик мають право готувати лише чоловіки, жінкам не дозволено навіть допомагати. Жінки мають право лише їсти, насолоджуватись і пишатися своїми чоловіками.
Із чого готують шашлик?
Спочатку під словом шашлик розуміли лише нарізану шматочками баранину, замариновану найпростішими спеціями (сіль, перець, оцет), нанизану на шампур і посмажену на мангалі на деревному вугіллі. Але потім так стали називати і інші страви з м’яса, приготовані за такою технологією. [the_ad id=”1926″]
Зараз шашлик, окрім баранини, готують із:
- Телятини;
- Свинини;
- Птиці (переважно курка);
- Морепродуктів (креветки, восьминоги – скоріше, це міні-шашлички);
- І навіть грибів та овочів (так, вегетарианці захопили і цю територію).
Шашлик – це не лише пікніки
Зазвичай ми асоціюємо шашлик із дозвіллям на природі. При слові шашлик одразу згадується ліс чи дача, сонце, свіже повітря, відпочинок і пісні на гітарі. В принципі, все так – адже шашлик готують на мангалі, на відкритому вогні переважно на вулиці (мало хто має мангал на вулиці). І для відпочинку ця страва ідеальна: вона ситна, але не дуже жирна, гарно засвоюється і надовго забезпечує почуття ситості (адже на свіжому повітрі їсти завжди хочеться трохи більше). [the_ad id=”1926″] Окрім того, не будемо пуританами – на пікніку зазвичай вживають алкогольні напоїв. А шашлик – це ще й чудова закуска.
Але шашлик можна поїсти й у кафе чи ресторані (і не лише грузинському), на фестивалях вуличної їжі ( у світі навіть проводять окремі Фестивалі шашлику), чи просто коли зголоднів купити кілька порцій вже приготованого м’яса просто у вуличному кіоску, який працює на виніс (зазвичай порція – це 100 грам і трохи овочів та соус). [the_ad id=”1926″]
Шашлик – це більше не про рецепти і приводи. Шашлик – це настрій. Це – свято із кавказьким акцентом, яке можна створити собі за будь-якої погоди і у будь-який час.
Найкращі рецепти шашлику
Кожен готує шашлик по-своєму – навіть якщо пройтись у вихідний день по паркам Хмельницького і спитати у відпочиваючих, як вони маринували і смажили м’ясо, відповіді будуть різними. Але є деякі загальні правила і цікаві лайфхаки, які зроблять страву особливо смачною:
- В Азербайджані для приготування беруть м’ясо молодого баранчика (вагою не більше 8 кілограм), зрізають жир, але трошки залишають – для соковитості. Нарізають середніми шматками, додають дрібно порізану ріпчасту цибулю, сіль-перець і залишають на півгодини – цього часу досить, щоб баранина промаринувалась; [the_ad id=”1926″]
- У Вірменії для маринаду змішують нерафіновану соняшникову олію, чорний та духмяний перець, порізану на чотири частини ріпчасту цибулю. Все це має трохи настоятись. Потім маринад разом із цибулею додають до м’яса – достатньо 40 хвилин і можна відправляти його на шампура;
- Якщо у вас дуже мало часу, щоб замаринувати м’ясо, додайте до маринаду газованої мінеральної води, – вони наситять волокна ароматною вологою;
- Під час смаження шашлик сприскують червоним вином – воно не дає м’ясу стати сухим та гасить язички полум’я, адже таке м’ясо повинне готуватись на тліючих вуглях. [the_ad id=”1926″]
Коли доцільно замовити шашлик?
Причин може бути безліч! Наприклад:
- Можна замовити шашлик на вечірку – усі гості будуть нагодовані і задоволені. А ще його зручно їсти – не потрібно сидіти за столом і влаштовувати банкет, досить паперових тарілок і формату «фуршет»;
- Звичайний обід. Дуже здоровий і корисний – адже шашлик прийнято подавати просто зі свіжими овочами і лавашем. Білкі, прості і складі вуглеводи – все у балансі;
- На міському гулянні. Тому на масових закладах шашлик готують дуже часто – бо люди його полюбляють;
- Шашлик на корпоратив. М’ясо, гарне вино, овочева нарізка – все буде досить вишукано і солідно.
[the_ad id=”1926″] Щоправда, є деякі винятки. Шашлик не можна замовити у невеликій кількості – як мінімум треба брати кілограм. І якщо ви хочете поїсти сам чи удвох, вам цього буде забагато. Також часто шашлик просять замовити завчасно: його не можна приготувати і привезти за півгодини. М’ясо потрібно маринувати хоча б 12 годин, але воно не має лежати більше 24 годин – тому більшість закладів харчування не бажають ризикувати і працюють лише за попереднім замовленням.
Цікаві факти про шашлик
Пропонуємо вам цікаві факти про шашлик, після якого ви точно станете палким прихильником цієї страви: [the_ad id=”1926″]
- Науково доведено: шашлик пахне вітамінами. Під час його приготування на мангалі у повітрі пахне вітаміном В1. А він дуже корисний – покращує роботу мозку, сповільнює процеси старіння і покращує настрій. Ну ми вже казали, що шашлик – це свято з кавказьким настроєм.
- У Європу шашлик привіз … Александр Дюма-старший. Тож французи можуть його шанувати не лише як великого письменника, але і як людину, яка відкрила їм зовсім іншу кухню – пряну, гостру, соковиту.
- Є окремий алкогольний етикет для шашлику. До нього можна подавати лише сухе червоне вино. Якщо ви будете запивати його пивом чи горілкою, вірмени на вас образяться. Зневагу до шашлику вони не пробачають!
А чи є альтернатива шашлику?
Давайте подумаємо. Велика порція соковитого м’яса, посмаженого на мангалі, гостренький соус, багато свіжих овочів, тонкий вірменський лаваш… Та це ж шаурма! А замовити її ти можеш у «Ситому Дяді» просто зараз. Замовляй, не стримуй себе – адже ми розуміємо, що після цієї статті ти точно зголоднів. [the_ad id=”1926″]