Піца це традиційна італійська страва, яку полюбили у всьому світі і часто замовляють. У неї дуже багато переваг: зручно їсти, готується дуже швидко, її досить, щоб поласувати великою компанією. Але найголовніше – це надзвичайно смачно!
Ми впевнені, що ви дуже любите піцу. Але що ви знаєте про неї?
[the_ad id=”1926″]
Піца
[the_ad id=”1926″]
Легенда про появу піци
Існує легенда, яка хоч і не має жодних доказів, але часто згадується італійцями і не тільки. Ніби-то в Неаполі одна жінка залишила свого чоловіка на кілька днів одного – поїхала до своєї матері, провідати. Залишила йому продукти – тільки приготувати треба. Той, як проголодався, сильно заморочуватись не став – поклав у піч тісто і накидав зверху все, що знайшов у коморі: помідори, якесь м’ясо, оливки, сир. І вийшло не просто щось їстівне, а дуже смачно! [the_ad id=”1926″]
Ця легенда прижилась, оскільки у ній є певна доля правди: начинку дійсно можна зробити з будь-чого, що є під рукою. Обов’язкові елементи – лише сир моцарелла і томатний соус, хоча зараз у веганських ресторанах готують піцу і без сиру. [the_ad id=”1926″]
Реальна історія піци
Задокументована історія піци сягає коренями у давнину: за теорією одного з вчених, першу піцу приготували більш ніж 2000 років тому римські воїни, які додали до маци сир та оливкову олію. У 16 столітті вперше згадано назву «піца» – і, до речі, саме в Неаполі. Але спочатку це вважалось їжею для бідних – її продавали на вулицях і готували без особливого рецепту, хто як зміг.
У 1522 році із Америки в Європу завезли томати, і з того часу можна говорити про появу сучасної італійської піци. Поступово вона переселилась із вулиць до вишуканих ресторанів і навіть на королівську кухню. Приміром, за легендою, піца Маргарита, популярна сьогодні із начинкою із томатів, сиру і базиліку та без м’яса, вперше була приготована піццаменом Рафаелом Еспозіто спеціально для королеви Італії Маргарити Савойської – звідси й назва. Сталося це 11 червня 1889 року. [the_ad id=”1926″]
Спочатку ця страва була переважно солодкою, готувалась із різними фруктами. «Солоною», із додаванням м’яса, морепродуктів, сиру і томатів вона стала із 19 століття. Але і сьогодні її інколи готують як десерт, із шоколадом і солодкими ягодами.
Спочатку піцу замовити з доставкою було не можливо – кур’єрських служб тоді не існувало. Їх ходили їсти у спеціалізовані ресторани – піцерії. До нашого часу зберіглася одна з перших італійських піцерій Da Michele, яку відкрили у Неаполі ще у 1870 році. Зараз у ній готують лише два види піци – Маргариту і Маринару, які вважається класичними. Якщо будете в Італії, обов’язково завітайте у це місце. А от піцерії Хмельницького можуть запропонувати набагато більший вибір начинок! [the_ad id=”1926″]
І ще один цікавий факт: найбільшу у світі піцу приготували у Римі у 2012 році. Її площа склала 1261,65 квадратних метрів!
Приготування піци
Головне у цій страві – це тісто. Для приготування коржа справжньої італійської піци борошно із твердих сортів пшениці, із вмістом білків не менше 14-15%. Його змішують із закваскою, содою, водою та оливковою олією, розкатують (обов’язково вручну!) та відправляють на 8 годин відпочивати. [the_ad id=”1926″]Після того – знову руками – розкатують основу круглої форми. Товщина класичної піци за італійським рецептом має бути лише 3-4 міліметри, а діаметр – 31-32 сантиметри. Після основу щедро змащують томатним соусом (можуть бути варіанти, приміром – вершковим, або томатним і вершковим разом), накладають начинку і відправляють випікатись у піч. А потім викладають на дерев’яну дошку (чи у коробку, якщо ви вирішили замовити піцу у Хмельницькому з доставкою), ріжуть на 8-12 частин і подають до столу. Часом у ресторанах виносять тарілки і столові прибори, але самі італійці піцу їдять руками.
Начинка може бути дуже різною. Класична «маринара» – з томатами, часником і орегано. Її класичний рецепт не містить морепродуктів, а назва виникла через історію приготування – рецепт вигадала дружина моряка, коли чекала коханого із плавання. Але в сучасному форматі до «маринари» часто додають анчоуси. [the_ad id=”1926″]Наполі, або по-неаполітанськи – з томатами, анчоусами, різними видами сиру (моцарелла та пармезан), орегано та базиліком. Її можна готувати лише у дров’яній печі! Дьябло – з салямі і пекельно-гострим калабрійським перчиком. А сицилійська піца, яку готують із анчоусома, відрізняється незвичайною формою – вона квадратна.
Піца швидко покинула межі Італії і сьогодні є частиною американської національної кухні. Класичними стали рецепти, створені в США. Гавайська – з беконом (або шинкою), ананасом і сиром моцарелла. Авторство рецепту приписують Сему Панополісу, який вигадав його у 1960 році. Піца Нью-Йорк – схожа на неаполітанську, але величезного розміру. Чікагська – її вирізняє товстий корж і те, що інгредієнти викладені в іншому порядку – тісто, на нього сир, начинку, а соус – в останню чергу. [the_ad id=”1926″]
Окремо потрібно згадати про кальцоне – це також піца, але іншої форми. Вона закрита. Круглу основу ділять (не розрізаючи) навпіл, накладають на одну половину начинку, а іншою її накривають. Виходить щось схоже на чебурек.
Піца – частинка світової культури
Піца стала частиною світової культури – вона часто згадується у кінофільмах і серіалах, іграх, мультиках, аніме. Наприклад, герої культового американського серіалу «Друзі» дуже часто ласували нею на вечерю чи своїх посиденьок, адже це була Джої Тріббіані, італійця за походженням. Зокрема, в одній серії за вечір він замовив 6 штук одна за одною, і встигав з’їдати цілу піцу до приїзду наступної! [the_ad id=”1926″]
До речі, актори і знімальна група дійсно постійно жували піцу під час зйомок. Адміністратор серіалу якось розповіла, що кожного дня замовляла 85 піц на 300 людей, які приймали участь у зйомках. Залишались хіба що крихти і бортики.
Особливості приготування піци в Україні
В Україні часто цю страву готують на товстому коржі, геть не 3-4 міліметри. Це не тому, що наші ресторатори лінуються розкатувати тісто – накладаються особливості національних звичок і уподобань, українці люблять більш «хлібну» випічку. [the_ad id=”1926″]А у більшості ресторанів є опція – можна самому обрати при замовленні товстий чи італійський корж. Бортики, які італійці (а особливо американці) часто просто викидають, у нас зробили більш смаковитим – приміром, бортики із сиром або сосисками всередині.
Були створені українські рецепти – дуже ситні, із сальцем, баликом, козацькою гірчицею, маринованими огірочками і цибулькою.
А все інше – як у всьому світі. Українці замовляють піцу додому цілодобово, ходять у піцерії чи беруть шматочок у виличних ятках, щоб перекусити – у нас часто готують піцу і продають порційно. 1 порція = 1 шматок. [the_ad id=”1926″]
Замовити піцу в Хмельницькому
Замовити піцу можна й у Хмельницькому, при цьому будь-яку – тоненьку чи на товстій основі, класичний рецепт Маргарити чи Гавайської, чи створити свою начинку, обираючи кожен інгредієнт за власним бажанням. Замовити піцу у Хмельницькому можна цілодобово. [the_ad id=”1926″]
Ми у «Ситому Дяді» піцу вам запропонувати не можемо, але є чудова альтернатива – італійська чіабата, турецька шаурма, американські бургери і хот-доги. Замовляйте, ми одразу почнемо готувати і привеземо смачну і гарячу їжу якнайшвидше.