Новини

Біляші чебуреки хачапурі Хмельницький — чим посмакувати коли нема часу

Чебуреки біляші Хмельницький СИТИЙ ДЯДЯ

Біляші і чебуреки продукти однакові, а смаки – різні

Швидкий перекус – це нормально. Ми всі людини активні, весь час у справах і нормально поїсти виходить не завжди. Але це не значить, що потрібно змушувати свій шлунок страждати у муках голоду чи труїти його чіпсами чи іншою хімією. Адже є вічні, корисні і ситні перекуси – свіжа випічка! І замовити її у Хмельницькому можна на кожному кроці – вже готову і таку апетитну. [the_ad id=”1926″]Чебуреки Хмельницький

Що можна з’їсти як перекус? Давайте розберемось.

Біляш – страва татарської кухні. Це фарш чи дрібно порізане м’ясо, огорнуте в оригіналі прісним тістом і посмажене на маслі. В Україні біляш частіше роблять із дріжджовим тістом. Є ще деякі відмінності українського розуміння біляша і оригінальної страви: у Башкирії і Татарстані, а також Казахстані його роблять із баранини і яловичини, а також можуть додавати картоплю до начинки. У нас часто роблять неприпустиму для татарських народів річ: використовують свинину. Але іслам, який панує на батьківщині цього смаколика, цього не дозволяє. [the_ad id=”1926″]

Біляші Хмельницький СИТИЙ ДЯДЯЧебурек – це брат-близнюк біляша, але із кримсько-татарської кухні (також чебуреки готують маріупольські греки і народи Північного Кавказу). На перший погляд те саме – подрібнена смажена баранина, цибуля, прісне тісто, обсмажується у фритюрі – але смак зовсім інший. І причина… у формі, чебуреки роблять схожими на півмісяці. А ще значно тонше розкатують тісто, тому й більше відчувається начинка.

Чебуреки можуть робити і з іншими начинками. Наприклад, із сиром на зеленню, куркою і грибами. [the_ad id=”1926″]

Важливо, як їсти чебурек (і біляш). Категорично заборонено використовувати столові прибори – лише брати руками, за бажанням – мастити у соус і їсти гарячим. Можна забруднити руки і одяг – але воно того варто. Смак справжнього кримськотатарського чебурека ви будете пам’ятати все життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ  10 вариантов вкусных блюд из картофеля, которые стоит попробовать!

Пиріжки – як у бабусі

А пиріжки… Із картоплею, із капустою, з сиром, з вишнями, з горохом, м’ясом, маком. А ще котлета в тісті! Ну от як пройти повз цієї смакоти. Добре було у дитинстві – приїдеш до бабусі, а вони спеціально для тебе наготувала цілий тазок цієї смакоти. Дорослим гірше: хочеш пиріжків – купи продукти, підготуй дріжджі, заміси тісто, приготуй начинку, після того наліпи їх, насмаж чи постав пекти у духовку. А після того ще й кухню приберись і посуду перемий. Наскільки б простіше було б замовити пиріжки у Хмельницькому! [the_ad id=”1926″]Пиріжки Хмельницький СИТИЙ ДЯДЯ

Нажаль, смажені пиріжки з доставкою у місті не готують. Однак можна замовити великі пироги – осетинські. Вони бувають з різними начинками. Популярні – м’ясні, з сиром і шпинатом, куркою і грибами, лососем, вегетаріанські – із овочами, із капустою з грибами чи капустою із м’ясом, чи с солодкою начинкою.  Особливістю осетинських пирогів є те, що начинка розміщується не всередині, а зверху. Осетинські пироги з доставкою в Україні дуже популярні – але через їх великий розмір, їх замовляють для компанії, на вечірки чи спільного перекусу. Непогана альтернатива для піцци. [the_ad id=”1926″]

Хачапурі по-аджарські – грузинська гостинність

Хачапурі, кубдарі, лобіо – це все грузинська випічка. Вона дуже ситна і велика – ну не можуть грузини готувати по іншому, тому грузинської їжі завжди багато. Рятує, що вона дійсно неймовірно смачна. 

Хачапурі в кожному регіоні Грузії готують за власним рецептом. Є хачапурі по-аджарські, імеретинські, мінгрельські, абхазькі, сванське та інші. [the_ad id=”1926″]

Хачапурі Хмельницький СИТИЙ ДЯДЯХачапурі по-аджарськи – король грузинської випічки. У минулому (2019) році він отримав офіційний статус пам’ятки нематеріальної культурної спадщини народу Грузії. Це – пиріг із дріжджового тіста із начинкою із солоного сира  – можна взяти суміш сулугуні і бринзи, або звичайний український сир (той, що російською «творог»). Із тіста робиться човен із бортиками по бокам, а по центру викладається начинка. До сиру можна додати свіжу зелень – петрушку чи кінзу, але в жодному разі не кріп. Краї змащуються яйцем і пиріг відправляється у піч (на сучасній кухні – в духовку) – лише на 2,5 хвилин (увага, духовка має бути розігріта до 220-240 градусів).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ  Идеи для вкусного и разнообразного ужина

А поки пиріг печеться, розповімо вам, що така форма – човна з бортиками – була вигадана саме мешканцями сонячного морського регіону Аджарії. Тому і називають такі хачапурі – по-аджарськи. [the_ad id=”1926″]

Через 2,5 хвилин дістаємо пиріг, виливаємо у центр ціле яйце, і повертаємо допікатись – ще на 2,5 хвилини, не більше.

Дуже важливо їсти хачапурі по-аджарськи правильно. Потрібно відламати один хлібний кінчик, розмішати яйце, яке лиш трошки схопило (коагуляція білків відбулась, але для жовтка термообробка була недостатньою – тобто ризиків для здоров’я нема, а смак неймовірний). Змащуйте хліб у яйці і сирі, який безкінечно тягнеться, і насолоджуйтесь – саме так їдять хачапурі на його батьківщині. І саме тому їх прийнято їсти лише гарячими, щойно з печі – щоб яйце не застигло, а сир тягнувся. 

Єдиний недолік – замовити хачапурі по-аджарські у Хмельницькому непросто. Хіба що у ресторані, але, як розумієте, і ціни там відповідні – ресторанні. Але ви можете спробувати приготувати їх самостійно: ви можете знайти відео-рецепт на ютуб і повторити його. Можливо, в перший раз буде складно, але після кількох спроб ви зможете дивувати рідних і друзів. [the_ad id=”1926″]

Свіжа випічкаСвіжа випічка Хмельницький СИТИЙ ДЯДЯ

Плюшки, кави булочки з маком чи сиром, ватрушки, круасани – все те солоденьке, що п̶о̶р̶т̶и̶т̶ь̶ ̶ф̶і̶г̶у̶р̶у так смакує до і чаю. Коли випічка свіжа, ще тепленька, від неї ще пахне духовкою, а цукрова пудра не встигла просочитись вологою… за це можна продати душу. Купити свіжу випічку у Хмельницькому можна із самого ранку, тому можна не перейматись готуванням сніданком: по дорозі на роботу замовляйте велике лате і круасаном до нього (чи вам більше до смаку паніні із шинкою?) – і гарний настрій на весь день вам забезпечений. [the_ad id=”1926″]

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ  Исследование Китайской Кухни

Сосиска в тісті і схожі страви

Цей смаколик буває у двох варіантах: сосиска у булочці або у дріжджовому тісті, смажена у фритюрі – перепічка. Перепічка – суто українська страва, вона навіть стала візитівкою столиці – так звана «київська перепічка».

Сосиска в тісті Хмельницький СИТИЙ ДЯДЯКиївська перепічка у Хмельницькому продається, але називається просто сосиска в тісті, смажена у фритюрі. Називати її перепічкою ресторатори не мають права: назва є брендом, і може продаватись лише в одному місці: у Києві на Хрещитику, в невеличкому і непримітному кіоску, біля якого збираються стометрові черги. А що зробиш – поїсти за 20 гривень у столиці більше нема де, а тим більше так смачно.

А от у булочці сосиску готують у всьому світі – її називають хот-догом. Окрім сосиски, це може бути мисливська ковбаска чи інші м’ясні вироби витягнутої форми. До речі, ви можете сосиски в тісті замовити у Хмельницькому із доставкою просто зараз – у службі «Ситий дядя». [the_ad id=”1926″]

А можна смаколики із доставкою у Хмельницькому?

Замовити біляші, чебуреки чи пиріжки із доставкою в Хмельницькому досить важко: такі продукти частіше продають у вуличних ятках чи кафе. Але можна замовити інші страви вуличної кухні у «Ситому Дяді». Улюблений фаст-фуд із доставкою – що може бути краще? Відпочивайте з друзями, дивіться серіали чи займайтесь справами – а ми попіклуємось, чим вас нагодувати.

Залишити відповідь